logo

ВИРОБНИК
ЗЕРНООЧИСНОГО
ОБЛАДНАННЯ

МНС – МОБІЛЬНА НАСІННЄВА СТАНЦІЯ. ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ.

Чому аграрії мають приділяти увагу підготовці насіннєвого матеріалу?

Якісна передпосівна підготовка насіння — це один із ключових етапів вирощування рослин, що завжди є запорукою високого врожаю. Обсяги і терміни дозрівання врожаю прямо пропорційно залежать від якості попереднього очищення посівного матеріалу та його калібрування за питомою вагою. Спочатку насіння очищається від усіляких домішок, як-от каміння, ґрунт, насіння інших рослин, неорганічне сміття тощо. З цією процедурою сумлінно та якісно справляються зерноочисні комплекси різних модифікацій виробництва «Аеромех».

Подальше калібрування насіння допомагає із загальної маси виділити та видалити травмоване під час збирання зерно. Принципи пневмоніки і струменевої техніки, на яких базується дія аеродинамічного сепаратора САД, дають змогу розділити зерно за питомою вагою з дуже високою точністю. Інакше кажучи, сепаратор сортує зерно навіть за структурою колоса. Адже науково підтверджено, що найздоровіше зерно з найліпшими біологічними та морфо-фізіологічними властивостями формується саме в центральній частині колоса (стручка, качана) — в так званій «золотій середені» з показниками питомої ваги від 1,330 до 1,384 г/мл.

Найбільш ефективне технологічне рішення зазначених вище задач — це сепаратори з безрешітною системою відбору насіння за його питомою вагою. Сепарації лише за розміром насіння недостатньо, адже цінність посівного матеріалу багато у чому залежить саме від питомої ваги. На посівний матеріал йде питомо-важке насіння з більшим вмістом поживних елементів, а ось питомо-легке задовольняє товарні цілі. Кожен фермер знає, що продуктивність насіння визначається не стільки його величиною, як питомою вагою, що пов’язана зі стиглістю та натурною вагою. Остання, своєю чергою, залежить від щільності, рівня вологості та відсутності або наявності всіляких домішок.

Яким чином технологія сепаратора САД враховує питому вагу зерна/насіння для подальшого сортування?

Сортування зерна за питомою вагою відбувається за рахунок високочастотного сканування струменями генератора. Потоки налаштовані таким чином, що питомо-важке насіння «проскакує» всі струмені, а питомо-легке «захоплюється» струменем відповідної питомої ваги. Тобто зерно розподіляється за щільністю по 9 струменях різної потужності та спрямованості у загальному потоці.

Ще у 2002 році ми запровадили трирічне дослідження, в якому вивчали посівні та врожайні якості насіння по фракціях. Експериментальним шляхом було встановлено, що за питомою вагою істотно розрізняються 5 фракцій. А ось у межах цих фракцій насіння за питомою вагою відрізняється лише на +/- 3%. Така похибка вважається не суттєвою, отже, ми маємо справу з досить чітким калібруванням зерна за питомою вагою.

Наскільки можливо підвищити врожайність зерна при сепарації за ознаками біологічної цінності?

У наукових експериментах результати 35-40% збільшення врожаю, але на практиці фермери найчастіше одержують 25-30% за рахунок сортування на сепараторах САД. Обмежень по культурах, зерно яких можливо якісно очистити технологією САД, немає. Натомість апарат надає змогу додатково сортувати будь-який сипучий матеріал. Якщо зерно дуже брудне, можливо, є необхідність пропустити його повторно через сепаратор. Останнім часом у фермерів добре налаштовані комбайни, і матеріал очищається за один раз. Варто зазначити, що завод «Аеромех» виробляє модифікації сепараторів продуктивністю від 1 до 150 т/год.

Серед фермерів більш популярні окремі агрегати (сепаратори, норії, шнеки, транспортери) або комплексні міні-лінії?

Кожне фермерське господарство має абсолютно різні, часом навіть унікальні умови. Багато хто з наших клієнтів генерує попит на окремі машини та агрегати. Під їхні запити «Аеромех» виготовляє наступні позиції техніки с/г призначення:

сепаратори САД продуктивністю від 1 до 150 тонн на годину;

  • зернонавантажувальне обладнання (норії, шнеки, транспортери тощо);
  • зерноочисні комплекси різних модифікацій;
  • зернові контейнери;
  • вологоміри зерна;
  • самохідні зерноочисні комплекси.

Проте останнім часом все більше аграріїв виказували побажання щодо винайдення комплексного рішення у площині зерноочисного обладнання. Створивши міні-лінію (мобільну насіннєву станцію — МНС), наші інженери, на мій погляд, капітально задовольнили потребу фермерів, які працюють з посівним матеріалом.

У чому переваги міні-лінії з очищення зерна на базі сепаратора САД?

Основна перевага міні-лінії в тому, що на одній платформі вона виконує одразу три завдання:

  • чистить зерно за розміром решітним сепаратором;
  • калібрує за питомою вагою, відбираючи найбільш повноцінне та врожайне насіння сепаратором САД;
  • протруює.

Також дуже важливо, що міні-лінія є мобільною. Це такий собі міні-завод на колесах. Використання МНС дає змогу економити на логістиці, адже її легко переміщувати з одного ангара в другий, з одного господарства перевезти до іншого. Ну і головне, що фермер одразу отримує матеріал, готовий до посіву.

Пуск нашої міні-лінії відбувся у липні, а у серпні ми провели випробування. Наразі маємо вже близько 10 заявок на МНС не тільки від клієнтів з України, але і з Європи. Ми плануємо виготовляти насіннєві мобільні станції різної продуктивності. Базова модель розрахована на продуктивність 10 т/год на операції з очищення та 5 т/год при калібруванні. Мати у власному технічному парку МНС доцільно для господарств із земельним банком до 1000 га.

Яким є базовий «бойовий» комплект насіннєвої мобільної станції виробництва «Аеромех»?

До базової комплектації НМС входять:

  • барабанно-решітний сепаратор;
  • сепаратор САД-10 з циклоном;
  • норії перевантажувальні;
  • шнеки;
  • платформа на колесах;
  • протруювач.

Принцип роботи міні-лінії наступний. Спочатку зерно потрапляє у завантажувальний бункер, потім доставляється через норію на решітно-барабанний сепаратор, що проводить попередню очистку для відбору великих домішок, паличок та іншого.

Процес очищення триває: через перевантажувальну норію зерно надходить тепер вже до сепаратора САД. Далі відбирається повноцінний матеріал, калібрований за питомою вагою. Після цього зерно подається на ваги та електронний дозатор. Ця операція необхідна для подальшого фасування зерна по мішках (бегах) за вагою. Потім зерно надходить до протравлювальної машини шнекового типу. Усі налаштування щодо дозування відбуваються за допомогою пульта управління та спеціального табло. Після процедури протруєння зерно насипається в біг-беги або лафет, залежно від потреби кожного окремого клієнта.

Чи може комплектація МНС змінюватися за бажанням замовника?

Звичайно. Через те, що наше підприємство є науково-виробничим, сповідує інтелектуальний підхід, стає можливою повна персоналізація замовлення. «Аеромех» завжди йде назустріч клієнтам, комплектуючи станцію за бажанням та потребою замовників. Тобто можливий будь-який варіант ускладненої або, навпаки, спрощеної комплектації. Між іншим, наша станція укомплектована з матеріалів та вузлів на 80% українського виробництва.

Базова комплектація насіннєвої мобільної станції охоплює великий спектр завдань щодо переробки зерна і підготовки посівного матеріалу. Приміром, є можливість приєднати додаткові шнеки, труби, розподільники, суматори, тримачі мішків.

Також доступною є опція встановлення НМС не на двовісний причіп, що заявлений у базовій комплектації, а на будь-який інший транспортний засіб. У цьому випадку весь комплекс збирається на платформі для зав’язки лінії, дотримуючись габаритів: ширини та висоти.

Як технічно вирішене питання виведення відходів з агрегатів МНС?

У машині передбачений загальний бункер-приймач для відходів. Відходи барабанної машини сепаратора САД, що відводяться до цього бункера, далі вивантажуються за межі комплексу у причіп або до бегів за допомогою гвинтового конвеєра.

Як обчислити економічну ефективність використання МНС у господарстві?

За нашими розрахунками, мобільна насіннєва станція має окупитися вже за перший сезон. Адже завдяки її технології залучається менше робочої сили та наявна суттєва економія часу. Окремо можна виділити надбавку до врожаю майже на третину, що досягається шляхом отримання якісного посівного матеріалу.

    Мені потрібна консультація:

      Написати повідомлення: