У Кембріджі в серпні 2012 року компанією Plot Feeds Ltd на базі національного агрономічного центру Niab-Tag, Великобританія, було проведено ряд експериментів на сепараторах САД. Зокрема, дослідження стосувалися впливу калібрування і очищення пшениці на сепараторі САД на зміну числа Хагберга (число падіння).
Число Хагберга – показник якості борошна, оптимальним значенням якого є – 250. Число Хагберга в борошні менше 200 призводить до того, що тісто стає липким, а крихти хліба грубі, темні з клейкою текстурою, а локшина або паста з такого борошна крихка і при цьому м’яка.
Дослідження проводились на трьох сортах пшениці: Hereward, Solstice и Cardiale.
У першому експерименті некондиційний матеріал з низьким числом Хагберга після першого калібрування на машині САД був поліпшений в 2,3 рази, а при повторному в 2,9 разів (див. табл.1).
Таблиця 1 | |||||
Сорт | Вихідна hlw вага | Вихідний hagberg | % узятого зерна | hlw після очищення | hagberg після очищення |
Hereward | 70,3 | 98 | 64% | 77,8 | 222 |
Hereward | 74,7 | 104 | 80% | 80,1 | 227 |
Hereward повт. Тест | 74,7 | 104 | 50% | 81,2 | 342 |
Solstice | 68 | 211 | 50% | 78,3 | 382 |
Solstice | 69,3 | 216 | 72% | 76,8 | 342 |
У другому експерименті ставилося завдання: наскільки максимально можна збільшити число Хагберга за допомогою сепарації зерна на машині САД. Результати показали: в 2,6 разів після першої сепарації та в 3,5 разів при повторній (див. табл.2).
Таблиця 2 | |||||
Сорт | Вихідна hlw вага | Вихідний hagberg | % узятого зерна | hlw після очищення | hagberg після очищення |
Hereward | 74,9 | 116 | 72% | 80,6 | 296 |
Hereward повт. Тест | 74,9 | 116 | 30% | 82 | 401 |
Hereward | 75,8 | 154 | 72% | 80,7 | 359 |
Cardiale | 75,9 | 260 | 64% | 79,8 | 387 |
Solstice | 70,8 | 193 | 76% | 76,9 | 368 |
Solstice | 78 | 280 | 86% | 80,3 | 348 |
Cordiale | 76,3 | 233 | 70% | 79,9 | 350 |
Solstice | 64,4 | 204 | 68% | 77,9 | 304 |
У третьому експерименті ставилося завдання отримати оптимальне число Хагберга – 250. Після повторної сепарації це вдалося досягти (див. табл.3).
Таблиця 3 | |||||
Сорт | Вихідна hlw вага | Вихідний hagberg | % узятого зерна | hlw після очищення | hagberg після очищення |
Solstice | 74,8 | 243 | 80% | 78,4 | 319 |
Solstice повт. Тест | 74,8 | 243 | 92% | 76,8 | 250 |
Висновки: сепарація на машині САД – простий та високоефективний засіб поліпшення хлібопекарських якостей зерна!
Рекомендації: сепаратор САД рекомендуються до застосування в технологічних лініях виробництва борошна, особливо в умовах низької якості вихідного зерна.
Нагадаємо, лідери борошномельної промисловості України, такі як: Миронівський Хлібопродукт, Луганськмлин, Хмельницьк-Млин, Мілам та ін. є нашими діловими партнерами і використовують у своїй роботі сепаратори САД.
Запрошуємо до співпраці підприємства борошномельної промисловості!
Поділитися: