logo

ВИРОБНИК
ЗЕРНООЧИСНОГО
ОБЛАДНАННЯ

КАЛІБРУВАННЯ ОЗИМОЇ ПШЕНИЦІ В АНГЛІЇ

У 2012-2011 роках авторитетна англійська компанія Niab-Tag провела масштабні дослідження по вивченню посівних якостей насіння озимої пшениці, яке було від сепаровано на машині САД.

Niab-Tag — компанія, створена на базі всесвітньо відомого Національного Інституту Сільськогосподарської Ботаніки Британії (заснований у 1919 році). Головний офіс компанії знаходиться у Кембриджі, Великобританія. Niab-Tag своєю метою ставить виведення нових сортів, покращення характеристик насіння, збільшення врожайності, систем якості та контролю, а також передачу своїх знань і досвіду.

Niab-Tag має потужну, сучасну лабораторію для проведення різноманітних досліджень та аналізів. За більш ніж 90-річний досвід у сільськогосподарському та харчовому секторі компанія Niab-Tag має гарну репутацію та авторитет у галузі селекції, дослідів, сільськогосподарській науці.

У 2010-2011 роках компанією Niab-Tag було проведено ряд лабораторних досліджень, а також 4 польових експерименти у ЛІнкольнширі та Суффолку.

Результати досліджень були багатообіцяльними. Дослідження проводились на 8-ми сортах озимої пшениці: Horatio, Claire, Stigg, Oakley, Gravitas, Gallant, Duxford, Invicta. Насіння озимої пшениці було попередньо відкаліброване на машині САД за питомою вагою. В результаті дослідження виявлено, що абсолютна маса насіння істотно підвищилася. Така ж закономірність відмічалась у всіх восьми сортів озимої пшениці, що досліджувалися (див. Табл. 1, Табл. 2).

Таблиця 1

Таблиця 2

Гістограми натурної ваги зерна наочно демонструють покращення (підвищення) цього показника у 1 та 2 фракціях (див. Табл. 3, Табл. 4).

Таблиця 3

Таблиця 4

У Лінкольширі була засіяна озима пшениця для вивчення її проростання. Компанією Niab-Tag були взяті 10 пророслих проб посіву та за середнім показником побудовані наступні гістограми (див. Табл. 5).

Таблиця 5

В результаті досліджень виявлено збільшення щільності посіву до 13% (див. Табл. 6).

Таблиця 6

4 польових дослід у Лінкольнширі та Суффолку були закладені у добре підготовленому ґрунті, кількість опадів відповідала посушливому року.

Таблиця 7

 

В Суффолку 1 фракції трьох сортів озимої пшениці (Stigg, Panorama, Invicta) дали приріст врожаю на 12% більше, ніж всі інші (див. Табл. 7).

Таблиця 8 – порівняльні характеристики врожайності 1 фракції насіння отсепаровані на машині САД і насіння очищених традиційним для Англії способом.

Також були проведені порівняння врожайності насіння, яке було традиційно очищене згідно стандартів Британії з насінням, підготовленим на сепараторі САД. Врожайність насіння, підготовленого на сепараторі САД показала збільшення на 7,3% (див. Табл. 8).

Таблиця 9 – Збільшення числа Хагберга після сепарації на машині САД.

За допомогою сепаратора САД вдалося істотно збільшити число Хагберга (див. Табл. 9).

 

ВИСНОВКИ:

Проведені в Англії дослідження та експерименти дають змогу говорити про наступне:

– відбір насіння за питомою сагою на сепараторі САД покращив проростання та щільність посівів, що призвело до збільшення врожайності на 12%; – насіння з великою питомою вагою дали найбільш сильні рослини, стійки до несприятливих умов, зокрема до засухи;

– проведені дослідження показали збільшення врожайності насіння (очистка пшениці), підготовленого на сепараторі САД на 7,3%, порівняно з насінням традиційно очищеним згідно стандартів Британії;

– сепаратор САД також дав змогу покращити хлібопекарські якості зерна, оскільки вдалося покращити число Хагберга (число падіння).

    Мені потрібна консультація:

      Написати повідомлення: