logo

ВИРОБНИК
ЗЕРНООЧИСНОГО
ОБЛАДНАННЯ

АЕРОМЕХ – ІННОВАЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО, НА РАХУНКУ КОТРОГО БІЛЬШ НІЖ 70 ПАТЕНТІВ

НАУКА -КЛЮЧОВА ЛАНКА, ЩО ВЕДЕ ДО РОЗВИТКУ
Створення сепаратора САД йде глибоко корінням в 80- ті роки минулого століття. Вчений, доктор технічних наук, який почав займатися винахідницької діяльністю ще з лави студента тоді й гадки не мав, що його розробки в області сільгоспмашинобудування матимуть світову новизну. А те, що ці винаходи будуть працювати на благо, збільшуючи обсяги виробленого зерна, важко було уявити.
Знайомтеся, автор всесвітньо відомих сепараторів САД – Сухін Володимир Степанович. Від ідеї до першої моделі Володимир Степанович пройшов довгий шлях розрахунків, ескізів, креслень. Адже тоді ще не було комп’ютерної графіки та програм зі створення креслень. На кожному етапі втілення сепаратора в життя, проводилися не тільки математичні розрахунки і начерки ескізів і креслень, а й дослідження різних методів відбору насіння і їх посівних якостей.
Вивчення питання відбору сильного насіння вчений займався не один рік. Спільно з вченим-агрономом Чорнобай Іриною Володимирівною була знайдена комплексна ознака, що характеризує повноцінність насіння і сильний зародок. Це питома вага зернівки. Аграріям ще зі студентської лави відомо, що повноцінність насіння залежить від місця формування зернівки. У пшениці і деяких зернових саме повноціне насіння формується в середині колоса, у соняшнику – в середній частині суцвіття. Але як же відібрати таке насіння, адже калібрування за розмірами тягне за собою калібрування зерна за питомою вагою, а тому і за біологічною цінністю.
Вчені намагалися створити машину для відбору такого повноцінного насіння, що володіє максимальною питомою вагою. Для початку була ідея організувати потоки повітря таким чином, щоб вони могли досить точно відкалібрувати зерно по питомій вазі. Для цього спочатку випробовувався импеллер (звичайний вентилятор, укладений в обічайку). На жаль, імпеллер не давав очікуваного результату. Обійтися простим шляхом не вдалося. Природу не обдуриш. При роботі импеллера, в камері сепарації утворюються завихрення повітряних потоків, які поводяться непередбачувано. Крім того, по всій площі, від джерела повітря був ряд мертвих зон, які створювали дисбаланс у сепарувальній камері.
Після такого негативного результату, винахідник приступив до розробки струменевого генератора. Стояло завдання отримати рівномірного вирівняного потоку повітря, причому з регульованою потужністю.
Вивчаючи літературу з аеродинаміки, автор натрапив на один парадокс, який дозволив йому зробити ряд розрахунків і застосувати його в роботі сепаратора САД. Цей парадокс Ейфеля. Тіло при виразно малих розмірах падає вниз швидше, якщо воно має шорстку поверхню. Хоча, здавалося б, гладка кулька, наприклад, повинна впасти на землю швидше, ніж точно такий же, але шорсткий.
Тому автор свідомо відмовився від ідеї импеллера і створив струменевий генератор, який організовує потоки повітря таким чином, щоб зернівки відбиралися за питомою вагою, незалежно від її орієнтації (ширина, довжина або товщина). Виробляти струменевий генератор, звичайно більш складніше і затратно, ніж импеллер. Але ці витрати виправдані.
Паралельно з розробкою сепаратора САД проводилося і патентування самого способу сепарації. І ось в 2001 році був випущений перший сепаратор аеродинамічний САД. Виробництво сепараторів САД освоїв завод АЕРОМЕХ, який зібрав дуже сильний колектив вчених, інженерів і конструкторів. Потім сепаратор САД постійно вдосконалювався і допрацьовувався. На кожному етапі вдосконалення агрегату проводилися численні дослідження і випробування. Пройшовши випробування деяких вузлів сепаратора, вони патентувалися. Сам спосіб сепарації постійно оновлювався. І на сьогоднішній день завод «АЕРОМЕХ» є володарем більше 70 патентів, що належать не тільки до зерноочисного обладнання. Серед патентів є безліч патентів на винахід, які підтверджують світову новизну. Останній такий патент був отриманий в 2018 році. Деякі патенти Сухіна В.С. визнані світовим відкриттям. Але скромність автора не дозволила удостоїти його і Нобелівської премії, і іншим нагород в сфері винаходів і відкриттів. Для автора сепараторів САД головна заслуга – це вдалі його винаходи, які приносять користь людству.
Підприємство АЕРОМЕХ – це інноваційне підприємство. Розробка і впровадження ноу хау сьогодні є досить складним етапом становлення будь-якого підприємства. Але будь-яка наука виправдовує себе. Розробники сепараторів САД стояли біля витоків його створення і до сих пір активно розвивають науку на заводі. Виробники, домагаючись відмінного результату, повинні прислухатися до науки, впроваджуючи нові технології. Адже ще зовсім недавно, 18 років тому на ринку зерноочисного обладнання були представлені давно вкорінені методи очищення зерна, розраховані на ГОСТи 80-90-х років. Решітні машини, трієрні, вібропневмостоли, які вже більше 100 років використовуються в зернопереробній галузі. Ці машини постійно вдосконалюються, але принцип залишається тим самим. Сепаратор аеродинамічний САД зробив свого часу прорив в цій галузі. Завдяки своїй простоті і універсальності розірвав всі стереотипи і підходи до очищення зерна. Бережливе і точне калібрування насіння за питомою вагою, ефективна очистка зерна, відсутність строгих вимог до вихідного матеріалу по вологості і засміченості, швидка зміна режимів роботи сепаратора, зробили революцію в сфері зерноочищення. Тепер практично кожне господарство України готує посівний матеріал на сепараторах САД. Бездоганна робота агрегату привертає і фермерів з інших країн світу. І на сьогоднішній день вже Сепаратори САД поставляються більш ніж в 52 країни світу.
Сьогодні ми говоримо про те, що аналога нашого сепаратора аеродинамічному САД в світі немає. В інших країнах наші сепаратори САД також затребувані бо це сама дбайлива і вигідна технологія підготовки посівного матеріалу.

    Мені потрібна консультація:

      Написати повідомлення: